• WSelect, gespecialiseerd in HRM. Werkt voor u!
  • WSelect gelooft in de kracht van netwerken.
  • Business is gunnen en gunnen is geven. WSelect werkt voor u!

Het nieuwe reorganiseren

U vermoedt het al. Ik ben geen fan van de huidige wijze van reorganiseren. Het woord wordt bijna altijd gebruikt om te verzachten waar het werkelijk om gaat, namelijk inkrimpen door het ontslaan van werknemers.

Dat er in werkelijkheid juist niets wordt verzacht, blijkt uit verschillende onderzoeken. Werknemers in ‘afgeslankte’ organisaties slikken tot 50 procent vaker anti-depressiva, slaappillen of medicatie tegen angst- en paniekaanvallen. Ook uit een groot Fins onderzoek onder meer dan 26.000 werknemers blijkt dat reorganiseren tot grote psychische problemen kan leiden. Niet alleen voor degenen die hun baan verliezen, maar ook voor de achterblijvers," stelt professor Mika Kivimaki van de College University in London. "De overgebleven werknemers ervaren hogere werkdruk, baanonzekerheid en het gevoel dat ze de controle over hun baan kwijt zijn.” Precies die zaken die volgens diverse onderzoeken vaak leiden tot psychische problemen en medicijngebruik." Ook een breed onderzoek onder Europese HR Managers, de groep die reorganisaties begeleidt, door de EAPM (European Association People Management) en de BCG (Boston Consulting Group) bevestigt dit beeld; reorganiseren door het ontslaan van werknemers heeft een zeer negatief effect op het commitment van de achterblijvende werknemers. Na een reorganisatie verandert er veel, maar dat zit vooral aan de ‘harde kant’: nieuwe structuren, systemen, procedures, projecten, plannen, maatregelen, doelen. Hierdoor groeit ‘het systeem’, terwijl gedragsroutines van mensen nauwelijks lijken te worden beïnvloed. Of juist op een averechtse manier.

De bij economen breed gedragen, gedachte dat reorganisaties bedrijven gezonder maken, wordt hiermee onderuitgehaald. Het maakt bedrijven juist ongezonder, de vooraf gestelde doelen van de reorganisatie worden nooit gehaald en als we niet uitkijken roept dit weer een nieuwe reorganisatie op.

Hebben organisaties in crisis een keuze? Zijn er alternatieven voor de economische reflex? Het antwoord is ja! Wanneer organisaties zich baseren op anticyclisch Human Resource beleid gebaseerd op inclusie zullen reorganisaties minder nodig zijn. Het komt er simpel gezegd op neer dat in goede tijden gespaard wordt om in slechte tijden te kunnen overleven. Sparen niet alleen in financiële zin, maar ook investeren in mensen binnen de organisatie; brede inzetbaarheid stimuleren, investeren in employability, eigen verantwoordelijkheid stimuleren etc. Inclusie betekent dat iedereen, alle mensen binnen de organisatie, in principe mee blijven doen. Dit ongeacht hun waarde op dat moment. Is die waarde voor de organisatie te laag, dan wordt gezamenlijk gekeken naar een aanpassing of andere plek binnen de organisatie. Dus niet simpelweg ontslaan, maar wederzijds vanuit commitment over en weer kijken naar een oplossing voor het tijdelijke probleem. Door op deze wijze te investeren in een weerbare en wendbare organisatie, is reorganiseren minder vaak en minder diepgaand nodig. Deze nieuwe manier van reorganiseren wordt niet door de economische wetten bepaald maar door menselijke waarden. Dit zal leiden tot een gezondere organisatie en tot een beter (economisch) resultaat.

Wilt u meer weten over deze nieuwe manier van reorganiseren. Neemt u dan gerust contact met mij op.

Rick Brugts

 

Adres

  • Otto Cluivinglaan 41
    9766 PB Eelderwolde KvK: 72481080

Volg ons